Dijital Diş Hekimliği Nedir?
Dijital diş hekimliği, diş hekimliğindeki klasik yöntemlerle yapılan işlemlerin akıllı bir ağız içi tarayıcı ve bilgisayar yardımıyla yapılmasıdır.
CAD-CAM Sistemi Nasıl Çalışır?
Ağız içinden kamera ile hazırlanmış kavitenin veya prepare edilmiş dişin optik, dijital ölçüsü alınır. Amaca uygun bilgisayar programı ile tasarımı yapılır, blok kazınır. Klinikte kullanılan CAD CAM sistemi ile dijital ölçünün alınmasını takiben, tasarım ve üretim hastanın yanında gerçekleştirilmekte ve işlem tek seansta bitirilebilmektedir.
Dental Cad/Cam sistemleri diş hekimliğinde bilgisayar desteği ile direk olarak hasta ağzından dijital ölçü alma tarama ve buna uygun restorasyonların hazırlanabildiği günümüz teknolojisidir.
Dijital Diş Hekimliği ve Gülüş Tasarımı
Dijital diş hekimliğinin en önemli avantajlarından biri de estetik gülüş tasarımı yapılabilmesidir. Mikro kamera yardımı ile üç boyutlu hale dönüştürülen dişler üzerinde, bireyin yüz ve ağız yapısına uygun olarak istediği değişiklikleri yapabilmesine, karşıt dişle olan kontakt noktalarını kontrol etmesine, sanal olarak aşındırma, ekleme, kontür değişikliği yapabilmesine, karşı dişlerle olan kontakt noktaları sıklığını artırıp azaltabilmesine olanak vermektedir.
Dijital tasarım programlarının dijital diş hekimliği ve gülüş tasarımına katkısı oldukça faydalı ve etkilidir. Dijital tasarım programlarının online çalışmaya izin vermesi sayesinde gerekirse herhangi bir zaman kaybı olmaksızın yurtdışından uzman desteği almak ve çalışmaya uygulamak herşekilde mümkündür.
Dijital tasarım programları ile dental restarasyon tasarımlarının uyumluluğu, hassasiyeti, estetik ve fonksiyonel ön değerlendirmeleri 3D printer ile elde edilen modellerde hızlıca yapılabilmektedir. Hekim, teknisyen ve hasta gereken düzenlemeleri yeniden değerlendirip gerekli düzeltmeleri 3d modelleri üzerinden yapar. Sonrasında detay içeren tüm veriler herhangi bir kayba uğramadan (soyut tariflerle yorum katmaya gerek duyulmadan) scannerda taranıp yeniden tasarlanıp üretime geçilir. Bunların yanı sıra yeni metaryalleri ve yeni teknikleri hızlıca klinik uygulamalarına entegre etme imkanı sağlar.
Dijital diş hekimliği sayesinde elde edilen dişlerin olası bitmiş haline yönelik görüntüler bireyin gerçek yüz fotoğrafı ile uyumlanmakta, diş hekimi ve birey, yeni yapılacak restorasyonu bitmeden görebilme imkanına sahip olmaktadır.
CAD-CAM Faydaları Nelerdir?
- Hastanın klinikte geçirdiği süre ve seans sayısı azalır. Üretimlerin kısa sürede yapılabilmesini sağlar.
- Bilgisayar destekli tedavi sürecinde teknik hata oluşması ve farkedilmemesi ihtimali çok azdır.
- CAD/CAM teknolojisi, kullanılan materyallerin hassas, hatasız ve standardize edilmiş koşullarda üretilmesini sağladığı için, çıkan sonuç dayanıklı ve daha estetik olur.
- Verilerin dijital ortamda saklanması, yıllar sonra aynı restorasyonun hızlıca yapılabilmesine, estetik ve fonksiyonel özelliklerinin tekrarlanabilmesine, gerekirse eskiyi referans alarak yeni düzenlemelere olanak tanıması gibi büyük avantajlar sağlar.
- CAD/CAM kullanarak sağlanan iş akışı, klasik analog laboratuar çalışmaları ile normal bir çalışma süresince yapılamayacak kadar çok ve farklı alternatif tasarım seçeneklerini denemeye imkan sağlar.